Manuální lymfodrenáž

Fyzioterapeutická technika sloužící primárně k léčbě a prevenci otoků vznikajících z mnoha různých příčin - vrozená či získaná porucha funkce lymfatického systému, poúrazové otoky, pooperační stavy, atd.

Lymfa

MLD je neinvazivní, velmi jemná a převážně dokonce příjemná technika nevyžadující větší spolupráci pacienta. Její efekt je často u akutních problémů velmi rychlý. Díky tomu je dobře tolerována již velmi záhy po úrazu či operaci, kdy povětšinou ještě není možná aktivní terapie.

Je doporučována lidem se sníženou obranyschopností (a to i malým dětem).

V České republice se s MLD častěji setkáte jako s nabídkou kosmetické služby k odstranění celulitidy. Celulitida vzniká stejně jako výše popsané otoky z důvodu nedostatečné funkce lymfatického systému a domníváme se, že proto stále patří převážně do rukou fyzioterapeuta.

Na funkci lymfatického systému má vliv mnoho ovlivnitelných i neovlivnitelných faktorů - genetika, pohlaví, hormonální (ne)rovnováha, pohybová aktivita, atd.

Proto i když jde ze strany pacienta o pasivní terapii, předpokládá se jeho aktivní spoluúčast a podpora správné funkce lymfy úpravou životního stylu - dostatečný pitný režim (voda bez bublinek, bylinné čaje), omezený příjem alkoholu a kofeinových nápojů, vhodná pohybová aktivita (chůze, joga, pilates, dechové cvičení).

Během jedné terapie MLD vždy volíme počet a kombinaci jednotlivých sestav na základě příčiny a místa problému. Frekvenci a počet návštěv určuje fyziterapeut po dohodě s pacientem na základě vyšetření a odebrané anamnézy.

loading

Zarezervujte si svůj termín

Rezervovat termín